7 april 2017

Artikel 34-vragen met betrekking tot inzameling gft-afval door de schillenboer

Lilian stelde B & W enkele vragen betreffende verwijdering van "nat" afval

  • Inleiding

In veel wijken in Vlissingen wordt het restafval ingezameld middels ondergrondse afvalcontainers. Voor de bewoners in die wijken is het niet meer mogelijk om hun gft-afval apart aan te bieden.
Tijdens het raadsbezoek aan de open dag van de ZRD werd dit probleem erkend. Tevens gaf men daar het probleem aan dat dit restafval niet meer gescheiden kan worden omdat er “nat” afval (= gft-afval) tussen zit en dus al dit afval naar de verbrandingsoven moet worden vervoerd.

Vandaag, 6 april 2017, tijdens “nieuws uit de regio” in de nieuwsuitzending van 12.00 uur van de NOS, was er nieuws uit een gemeente in Nederland waar de schillenboer weer terugkomt in de wijk.
In die bewuste wijk kampte men met hetzelfde probleem: doordat restafval wordt ingezameld in ondergrondse afvalcontainers, konden bewoners hun gft-afval niet meer apart aanbieden. Nu krijgen deze inwoners een kleine groene container voor gft-afval en deze wordt door WSW’ers *) aan huis opgehaald en direct geleegd in een container die deze mensen meenemen op een bakfiets. Deze manier van gft-afval inzamelen gebeurt sinds kort voor de proefperiode van 1 jaar.

  • Vraag 1

Is de komst van de schillenboer in wijken in Vlissingen ook mogelijk en ziet het college, net als de SGP, de meerwaarde van zo’n manier van gft-afval inzamelen, zowel op milieu- als op sociaal/economisch gebied?

  • Vraag 2

Is het college bereid deze mogelijkheid van inzamelen van gft-afval, samen met Orionis, te onderzoeken?

  • Voetnoot van de webmaster, uitleg WSW

De Wet sociale werkvoorziening (WSW) is bedoeld voor mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken. Mensen met een WSW-indicatie kunnen in of via een sociale werkvoorziening (SW) werken.