13 februari 2017

Artikel 34-vragen m.b.t. toenemende drugscriminaliteit in Zeeland.

Inleiding

Donderdag 9 februari 2017 werd er bij Rilland een trailer vol grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Zeeland is de laatste weken vaker in het nieuws als het gaat om drugscriminaliteit, waaronder zelfs een slachtoffer van moord, aangetroffen langs het Schelde-Rijnkanaal.

  • Vraag 1

Is het college het met de SGP eens dat het vermoeden bestaat dat de misdaad de uitwijk neemt naar Zeeland, vooral waar het produceren van synthetische drugs betreft?

  • Vraag 2

Hoeveel procent van de capaciteit van de politie-eenheid Zeeland en West-Brabant wordt de laatste tijd ingezet in de strijd tegen drugscriminaliteit?

  • Vraag 3

Vraagt de strijd tegen drugscriminaliteit de laatste tijd meer capaciteit van de politie-eenheid?

  • Vraag 4

Heeft dit gevolgen voor de andere politietaken in de provincie, met andere woorden, heeft de politie in Zeeland en West-Brabant voldoende capaciteit om alle politietaken te vervullen als de strijd tegen drugscriminaliteit in onze provincie toeneemt?

  • Vraag 5

België schijnt het exportgebied te zijn van synthetische drugs, geproduceerd in Zuid-Nederland waaronder ook Zeeland.
Is het college het met de SGP eens dat, met de havens van Vlissingen, Moerdijk en Antwerpen vlakbij, Zeeland daarom voor drugscriminelen een heel aantrekkelijke regio is om zich te vestigen?

  • Vraag 6

De burgemeester van de gemeente Borsele heeft onlangs gevraagd om extra mensen voor toezicht op de haven en om camerabewaking. De Gemeente Borsele heeft die ook gekregen. Heeft de burgemeester van Vlissingen de laatste tijd ook om aandacht gevraagd voor de toenemende extra risico’s die gepaard gaan met meer drugshandel en –toevoer en –aanvoer via de havens in Vlissingen-Oost?

  • Vraag 7

Zo ja, heeft de Gemeente Vlissingen in haar havens in Vlissingen-Oost ook extra mensen gekregen voor toezicht en extra camerabewaking?

  • Vraag 8

Is het college het met de SGP eens dat toename van drugscriminaliteit in de provincie nooit ten koste mag gaan van de openbare orde en veiligheid?

  • Vraag 9

Wat gaat het college concreet doen (in samenwerking met alle burgemeesters van de Zeeuwse gemeenten) om het probleem van toename van drugscriminaliteit in Zeeland aan te kaarten bij de Nederlandse overheid?

  • Vraag 10

Wat kan, wil én gaat het college ondernemen om ervoor te zorgen dat de politie in Zeeland voldoende capaciteit krijgt om alle politietaken te kunnen blijven uitvoeren?