13 september 2017

Artikel 34 vragen, fietsendiefstal

Artikel 34-vragen betreffende veelvuldige diefstal van fietsen in de Gemeente Vlissingen

Geacht college,

Er worden veel fietsen gestolen in de Gemeente Vlissingen. De afgelopen maand zijn er 20 (!) fietsen gestolen bij het station Vlissingen-Souburg. Ook worden, tijdens de raadsvergadering op de donderdagavond fietsen gestolen van betrokken burgers die de raadsvergadering op de publieke tribune bijwonen en hun fiets stallen aan de zijkant van het stadhuis bij de publieksingang.
Bewoners bij station Vlissingen-Souburg hebben gezien dat busjes met Oost-Europese kentekens daar rondrijden, vervolgens stoppen en fietsen van onze inwoners inladen. Het vermoeden bestaat dat de gestolen fietsen in een Oost-Europees doorverkocht worden.
De SGP vindt dit een heel kwalijke zaak. Het is onaanvaardbaar dat iemand andermans eigendom steelt en dit doorverkoopt.
Voor de SGP geeft dit reden om de volgende vragen te stellen:

  • 1. Is het college op de hoogte van het feit dat er veel fietsen gestolen worden in de gemeente en dat dit vooral veelvuldig gebeurt bij het station Vlissingen-Souburg maar ook elders in de gemeente?
  • 2. Wordt er door BOA’s veelvuldig gecontroleerd bij fietsenstallingen in de gemeente?
  • 3. Is bij de politie bekend dat er veel fietsen worden gestolen in de Gemeente Vlissingen?
  • 4. Zo ja, heeft het recente hoge aantal fietsdiefstallen prioriteit bij de politie?
  • 5. De SGP gaat ervan uit dat de fietsenstallingen bij een NS-station de eigendommen en de verantwoordelijkheid zijn van ProRail. De Provincie is doorgaans de overheidsinstantie die contact heeft met NS en ProRail. Is het college bereid het probleem van veelvuldige fietsdiefstal bij NS-stations in de Gemeente Vlissingen aan te kaarten bij de provincie of rechtstreeks bij ProRail?
  • 6. Is het college bereid ProRail te vragen of zij bereid zijn om meer cameratoezicht bij de fietsenstallingen bij Vlissingen en Vlissingen-Souburg te realiseren of dit via de provincie te doen?
  • 7. Kan de gemeente zelf nog iets extra’s doen om fietsendiefstal bij de NS-stations te voorkomen?
  • 8. Wat betreft de fietsdiefstallen bij het stadhuis en andere plaatsen in de gemeente; wat doet de gemeente nu concreet om fietsendiefstal tegen te gaan?
  • 9. Wat kan de gemeente nog meer doen om fietsendiefstal tegen te gaan?
  • 10. Is het college het met de SGP eens dat diefstal van fietsen of andere eigendommen van onze inwoners onaanvaardbaar is en dat al het mogelijke gedaan moet worden om dit tegen te gaan, in zowel preventieve- als sanctionerende zin?


Wij zien uw antwoorden op onze vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

SGP-fractie Vlissingen
Lilian Janse-van der Weele

Berichtgeving in DE BODE: http://internetbode.nl/vlissingen/sgp-wil-actie-fietsendiefstallen-vlissingen-303692