14 november 2017

Algemene beschouwingen op de begroting 2018-2021


Voorzitter,

De Gemeente Vlissingen had dit jaar de meeste! De meeste zon-uren van Nederland. Zal de zon in 2018 weer zo vaak over Vlissingen schijnen? Dat weten we niet. Qua weer is immers geen jaar het zelfde.
Nu, bij het behandelen van de begroting 2018, heeft de Gemeente Vlissingen nog steeds veel! Veel schulden en een gigantisch negatief eigen vermogen. Helaas is er wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

Voorlopig zitten we nog in het artikel 12-traject. Veel wordt van ons gevraagd: bezuinigen en lasten verzwaren. Hoe lang gaat het duren voordat er een glimpje zonlicht gaat schijnen in diepe putten van onze schuld en ons eigen vermogen?
Dat we moeten bezuinigen is een feit, maar de SGP vindt dat we voorzieningen in onze gemeente niet kapot moeten bezuinigen. Er wonen mensen in Vlissingen! Er is een verenigingsleven! Zij zijn de dupe van decennia lang slecht financieel beleid. Vlissingen, Souburg en Ritthem moeten plaatsen blijven waar nog wel iets te doen en te beleven valt.

Ook moeten we de lasten niet teveel verzwaren. Als we de OZB laten stijgen naar 150% van het landelijk gemiddelde, prijzen we onszelf uit de markt.
Claverveld wordt ontwikkeld. Middeldure en dure woningen worden daar gebouwd. “Kassa!” denken het college en de inspecteur. Dat gaat straks veel geld opbrengen aan OZB. De SGP is bang dat dit toekomstige inwoners zal afschrikken. Daarbij zijn inwoners van onze gemeente, die graag een woning op Claverveld willen bouwen, geschrokken van de hoge grondprijzen.
Veel ontwikkelingen gaan plaatsvinden op het Scheldekwartier. De SGP is daar blij mee. Maakt de gemeente winst op de verkoop van deze gronden? Of wordt alleen de schuld afgebouwd en tegelijkertijd de put van ons negatieve eigen vermogen alsmaar dieper?
Bedrijven worden ook zwaar belast als de OZB stijgt. Het verschil met de onze buurgemeenten loopt op tot duizenden euro’s per jaar. Dit gaat bedrijven wegjagen. Nieuwe bedrijven zullen wel 10x nadenken voordat zij zich in onze gemeente gaan vestigen. Een slechte zaak, slecht voor de werkgelegenheid, slecht voor ons perspectief.
En wanneer is de inspecteur eens klaar met zijn onderzoek naar de rol van het Rijk en de Provincie bij de aankoop van het Scheldeterrein? Wanneer komt de samen-uit-de put-oplossing?

Vz, De SGP wil dat er ook op bedrijventerreinen welstandsvrij gebouwd kan worden. Waarom moet een ondernemer die zijn afgebrande bedrijf opnieuw wil opbouwen persé een plat dak hebben, net zoals de buurman? Waarom mag hij zijn bedrijf niet een paar meter naar achteren plaatsen om koopwaar uit te stallen op zijn eigen terrein?
Waarom moet een bedrijf in Oost-Souburg een extra etage op zijn pand realiseren omdat de buurman dat ook heeft? Waarom mag deze geen grote roldeur aan de straatkant realiseren omdat de gemeente dit niet mooi vindt? Vz, het mag toch niet zo zijn dat vestigende, verhuizende en verbouwende bedrijven meer geld kwijt zijn aan architectenkosten dan aan bouwkosten. Het lijkt erop alsof de gemeente totaal niet meedenkt met ondernemers maar ze juist tegenwerkt! Vz, dit kan echt niet!!
Onze boulevard is de afgelopen tijd weer veel in beeld geweest op de landelijke TV. Wat de mensen zo aantrekkelijk vinden, is de wisselende soort bebouwing en wisselende hoogtes. Dit kan voor bedrijventerreinen ook. Daarom wil de SGP dat het college aan de slag gaat om welstandsvrij bouwen/verbouwen op bedrijventerreinen mogelijk te maken.

Vz, De SGP vindt het nog steeds schandalig dat de kosten voor begraven jaarlijks met gemiddeld 5% stijgen. Door een boekhoudkundige truc worden nu de kosten van het onderhoud van groen op de begraafplaats afgewenteld op de schouders van de nabestaanden. Zoals ieder jaar zal de SGP tegen deze verhoging stemmen.

Vz, Een tegenvaller is het gevolg van een verkeerde inschatting. Daarom moeten er niet te rooskleurige inschattingen worden gemaakt. Orionis is weliswaar gestart met een plan van aanpak en verwacht daar kennelijk heel veel van. Prima, maar blijf realistisch. We moeten niet vergeten dat we ook statushouders moeten huisvesten. Vaak zijn dit mensen zonder opleiding en zij moeten ook onze taal nog leren. Hebben deze mensen uitzicht op een baan op korte termijn? Is hier rekening mee gehouden bij de inschatting van de klantenaantallen door Orionis? En wat doen we met zogenaamde granieten bestand? Eénderde van het aantal klanten zit in dat granieten bestand. Zij worden als kansarm gezien voor de arbeidsmarkt omdat vele jaren lang geen tijd en energie is besteed om deze mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. We zijn al zo vaak geconfronteerd met tegenvallers! De SGP wil dat hier een einde aan komt. Zoek daarom de mensen actief op en leer ze een vak waar het bedrijfsleven in de regio om vraagt.

Vz, De SGP wacht in spanning op de uitkomst van het onderzoek van de mogelijkheden en onmogelijkheden in de zoekgebieden in het Nollebos en Westduinpark. Geen onderwerp heeft in de afgelopen raadsperiode zoveel mensen op de been gebracht. De SGP heeft haar standpunt ingenomen: we willen bos en park bewaren.

Vz, Waar een coffeeshop verschijnt, verpaupert een buurt. De gemeente en politie hebben veel gedaan om overlast te verminderen. De SGP is bang dat dat dit dweilen is met de kraan open. Daarom zien wij het liefst de coffeeshops uit onze gemeente verdwijnen. Het roken van joints is slecht, vooral voor onze jongeren. En terwijl we actief meedoen aan de campagne “Laat Ze Niet Verzuipen” faciliteren we de verkoop en het gebruik van softdrugs door vergunningen te geven aan 2 coffeeshops in onze stad. De SGP vindt dit heel krom. Daarom wil de SGP dat er ook een campagne komt “Laat Ze Niet Vers(t)uffen”.

Vz, Medisch Kinderdagverblijf “Citykids” is er al in Rotterdam en Den Haag, maar nog niet in Zeeland. Hier worden kinderen van 0 tot 5 jaar met een complexe somatische problematiek verzorgd en begeleid in een voor hen veilige, kindvriendelijke omgeving. Er wordt daar gewerkt aan de optimalisering van de lichamelijke-, sociaal-emotionele-, cognitieve en motorische ontwikkeling van het kind. Daar wordt gewerkt aan de hand van het Medisch Kindzorg Systeem waarbij de 4 kind-leef-domeinen op het gebied aan Medisch, Sociaal, Veiligheid en Ontwikkeling de basis zijn voor de inrichting en het opstellen van doelen binnen het verpleegkundig zorgleefplan. De specialistische verpleegkundige zorg en begeleiding wordt gegeven door een team van ervaren kinderverpleegkundigen, pedagogen en orthopedagogen. Kinderen kunnen daar de kinderfysiotherapie en/of (pre)logopediepraktijk bezoeken.
Vz, Door dit de combineren met een regulier kinderdagverblijf, ontstaat de unieke mogelijkheid dat een kind met een specifieke, verpleegkundige zorgvraag gewoon mee kan doen en meespelen met gezonde leeftijdgenootjes, doordat de kinderverpleegkundige borg staat voor de veiligheid en noodzakelijke, dagelijkse specialistische verpleegkundige handelingen. Hierdoor ontstaat het grote voordeel dat meerdere, kleine kinderen uit een gezin (gezond en met een verpleegkundige zorgvraag) samen op 1 locatie kunnen worden ondergebracht.
De SGP zou graag zien dan dit in Vlissingen gerealiseerd wordt voor kinderen op Walcheren of desnoods heel Zeeland. Daarom vragen wij het college of zij ook de meerwaarde hiervan inzien en hiermee aan de slag willen gaan?!!
Citykids heeft het Systeem al ontwikkeld en Kinderopvang Walcheren kan hierin meegenomen worden. Hoe mooi zou het zijn als deze gecombineerde opvang in het gebouw komt waar ook het ADRZ gevestigd is! Laat de Vlissingen maar de eerste gemeente in Zeeland zijn die zo’n opvang binnen haar grenzen heeft!

Vz, Wanneer zijn de uitkomsten van het onderzoek naar de kosten van het collectiebeheer door het MuZEEum bekend? Het duurt allemaal zo lang! Terwijl het MuZEEum allang een strategisch plan heeft voorgelegd en duidelijk heeft gemaakt dat de bezuiniging op de subsidie desastreus is voor het behoud van en volwaardig museum, geeft de gemeente nog geen duidelijkheid. Vlissingen heeft een lange en rijke geschiedenis met veel verhalen. Dit hoort getoond en verteld te worden in een volwaardig museum. Vlissingen verdient een museum en het MuZEEum verdient alle steun van Vlissingen!!

Tot slot Vz, wil de SGP deze keer haar beschouwing poëtisch afsluiten:

Zie de zon met haar prachtige gloed,
Zie de zon die de ochtend begroet,
Al het leven ontwaakt uit de nacht,
Iedere dag geeft de zon aan de aarde haar kracht,
Voor de zon citeren wij nu dit lied,
Zij is bij ons in vreugde en verdriet.
Toen de aarde geschapen werd in het begin,
Gaf de zon het leven op aarde haar zin.

Vz, Vlissingen was dit jaar de zonnigste stad in Nederland. De teller stond op 1756 zon-uren in oktober. Wat een prachtige gift, gekregen uit Gods liefdevolle Hand.
Wij, raad en college, HOPEN financiële ondersteuning te krijgen van het Rijk. We hebben al bijdragen gekregen om ons huishoudboekje op orde te brengen. Daar staan echter harde eisen tegenover: bezuinigen en lasten verzwaren.
Vz, of we nu burgemeester, wethouder, raadslid, ambtenaar, inwoner, actievoerder of bezoeker zijn in de Gemeente Vlissingen: de Almachtige God in de Hemel laat iedere dag weer de zon over ons opgaan. En Hij vraagt daarvoor geen bezuinigingen en lastenverzwaringen. We KRIJGEN de zonneschijn, gratis en voor niets. Onder deze zon mogen wij leven, wonen, werken en genieten. En zoals God iedere dag de zon weer geeft, wil hij ook Zijn Hulp geven. De SGP is daar vast van overtuigd en wenst daarom iedereen Gods Hulp en Kracht toe.

SGP-fractie

Lilian Janse-van der Weele

Spelende kinderen op ons, hier zonnige, Nollestrand.